Alkoholens påverkan på din träning
De flesta personerna gillar att festa till det lite ibland, vissa mer och vissa mindre. Det kan handla om ett glas vin eller två med sina väninnor, eller starka groggar inför en kväll på krogen. Men hur påverkar alkoholen din kropp? Och hur påverkar alkoholen effekten av din träning?

Alkohol
Alkoholformatet av etan kallas etanol och det är det vi dricker på fredagskvällarna. Etanol är ett gift för kroppen som den absolut inte vill ha i sig. Alkohol är en energität kalorigivare med 7 kcal/gr. Alkohol ligger därför på 2:a plats i den energitäta skalan, med fett som leder med sina 9 kcal/gr. Det finns studier som har bevisat att kroppen väljer sin energikälla efter tillgång, vilket betyder att när du dricker alkohol så väljer kroppen att använda detta som energikälla istället för fettet, vilket resulterar i lagrat fett.
När kroppen ska göra sig av med alkoholen så gör den det i en process med tre steg som kallas alkoholoxidation. Först förs alkoholen till levern där den förlorar en väteatom och omvandlas till acetaldehyd. Sedan först acetaldehyden vidare till cellens kraftverk mitokondrien där den än en gång omvandlas i en kemisk process till acetat. Efter att acetatet lämnar mitokondrien ingår det i citronsyracykeln för att sedan användas i vår energimetabolism. Det är nu när alkoholen förvandlats till acetat som ingår i energimetabolismen som kroppen väljer att använda acetatet (förvandlad alkohol) som energikälla istället för fettet som egentligen är mer energitätt.
Alkoholens effekt på träning.
Om du vill lyckas med din träning och få bästa möjliga resultat så är alkohol inget tips för dig. Som de flesta vet är muskler och fettförbränning något som många är ute efter idag, men tyvärr är det ingen bra kombination med alkohol då det gör mycket av din träning blir förgäves. Endast efter 20 gram alkohol, ungefär två små glas vin, blir alkoholen något negativt och börjar påverka din kropp.
Alkoholens effekt på träning för fettförbränning.
Om du tränar för att bränna fett och gå ned i vikt är det inte alls bra med alkohol då alkohol innehåller en stor mängd kalorier. Förutom att själva alkoholen innehåller mycket kalorier så brukar det också blandas med en hel del annat som också är onyttigt för kroppen. Olika drinkar kan till exempel blandas med söta läskdrycker som Fanta eller Sprite.
En studie ifrån USA och Danmark har visat på att alkohol ger ökad aptit och därför resulterar i en ökad hälsorisk.
Alkohol försämrar också fettämnesomsättningen och fett som inte används förvaras huvudsakligen i buken vilket är ett stort ”problem” för många, både kvinnor och män.
Alkoholens effekt på träning för muskelbyggande.
Vid konsumering av en större mängd alkohol vid ett tillfälle har det direkt nedbrytande effekt på din muskelmassa. Att dricka små mängder ofta är inte heller positivt då det påverkar din proteinsyntes så att den försämras- alltså, nybildandet och uppbyggnaden av muskler försämras och förminskas i upp till två dagar.
När du dricker alkohol produceras det mindre utav hormonet testosteron och mer utav hormonet kortisol. Under tiden du är berusad så ökar testosteronproduktionen och kan göra dig aggressiv, men efteråt försämras produktionen i upp till två veckor. Testosteron har en muskelbyggande effekt och detta bidrar alltså till en svårighet att kunna bygga muskler. Eftersom nedregleringen av hormonet testosteron kan hålla upp till två veckor så kan man räkna ut hur bra kroppen mår när man dricker alkohol 1-2 gånger i månaden, och tänk vilka resultat en muskelbyggande kille hade kunnat få om han höll sig nykter.
När testosteron och östrogenets producering försämras efter alkohol, så utsöndras också mer kortisol som också är testosteronsänkande.
Andra negativa effekter av alkohol.
Alkohol ger försämrad vätskereglering, vätskebrist vilket gör att du producerar mindre utav hormonet ADH(Anti Djuretiskt Hormon) vilket innebär att du kissar ut vattenlösliga vitaminer och mineraler som är viktiga för dig att få i dig. Upptagningen utav vitaminerna b12 och folsyra försämras och magnesium och kalium ökar vilket kan påverka saltbalansen i kroppen.
Sömnkvaliteten påverkas negativt då du ofta dricker på tider du i vanliga fall brukar sova. Bra sömn behövs för fundamental återhämtning och för musklernas tillväxt.
Kaloriinnehåll i olika slags alkoholdrycker.
En starköl, 40 cl: 190 kcal
Ett glas rött vin, 15 cl: 110 kcal
Ett glas vitt vin, 15 cl: 100 kcal
Ett glas gin & tonic, 4 cl: 150 kcal
Ett glas whisky, 4 cl: 90 kcal
Om du dricker, tänk på detta!
Om du skall dricka alkohol en fredag så skall du inte träna varken på fredagen eller på lördagen. Det sista passet skall alltså vara på torsdagen och första passet igen på söndagen. Helst ska du vila dagen innan festandet också. När du tränar så bryter du ned dina muskler och under vilotiden så byggs dem upp. Därför vore det ohälsosamt att träna, bryta ned musklerna, gå ut på kvällen och dricka, bryta ned musklerna mer, och sedan träna dagen efter. Då bryter du endast ned muskelmassan eftersom den inte får chansen att byggas upp igen.
Under tiden som du dricker alkoholen så ska du tänka på att dricka vatten också, helst lika mycket mängd vatten som mängden alkohol. Dagen efter du druckit så kan du kompensera alla förlorade vitaminer och mineraler genom att äta mängder med frukt och grönsaker. Du ska också äta mager fisk, kött och fullkornsprodukter med tanke på hur mycket kalorier du stoppat i dig dagen innan.
Källförteckning:
http://www.sats.se/lar-dig-om/kost/forstor-alkohol-traningen/
http://www.naturalphysique.se/index.php?option=com_content&view=article&id=75:alkohol-och-traening&catid=45:tipsfrangunnar&Itemid=80
http://www.systembolaget.se/Alkohol-och-halsa/Livsstil/Alkohol-och-traning/
http://ngruppen.blogspot.se/2009/09/alkohol-och-traning.html
